+381 63 17 59 548, +381 63 8 44 7 339, +381 62 8 55 70 39

Vinova loza

Vinova loza (latinski: Vitis vinifera) je rod skrivenosemenica iz familije Vitaceae (lozice). Rod obuhvata oko 60 vrsta drvenastih puzavica, od kojih se samo nekoliko uzgaja.

Vinova loza je biljka penjačica. Raste u obliku grma, a visina joj varira od 5 do 15 m. Dugački izdanci koji se razvijaju iz osnovnih mladica, razlikuju se od kratkih koji se razvijaju iz pazuha listova.

Listovi su različitih oblika i različite zelene boje, što zavisi od vrste vinove loze. Cveta od juna do jula – samo 4 do 5 dana. Iz cveta se formira grozd sitnih bobica, koji zri do septembra / oktobra, zavisno od sorte i kraja gdje raste. Veličina zrna i boja ploda se razlikuju od vrste do vrste, a plod – grožđe se može koristiti svež, sušen ili prerađen u voćne sokove ili neko alkoholno piće, a najčešće se prerađuje u vino.

Vinova loza raste od Dalekog istoka sve do srednje Evrope. Uzgaja se u Aziji, Evropi, Africi, Južnoj i Severnoj Americi, Novom Zelandu, Australiji, a raste čak i u nekim delovima južnog Sibira.

„Kulturnu“ vinovu lozu je na teritoriji Srbije prvi put posadio car Prob na Fruškoj gori i Aureus mons (okolina Smedereva).


* * * Pogledajte cenovnik * * *


Stone sorte vinove loze


Vinske sorte vinove loze